Elspeetconferentie 2021

(Wintereditie)

Vrijdag 15 januari 2021 vond de eerste online Elspeetwinterconferentie plaats. Vanwege de coronarestricties was een live conferentie dit jaar helaas niet mogelijk. 

Tijdens de conferentie, met als overkoepelend thema ‘All Inclusive?’, besteedde Stichting Elspeet aandacht aan inclusiviteit in het boekenvak. Moderator Hasna el Maroudi leidde de middag. El Maroudi is journalist, activist, programmamaker en oprichter van feministisch platform Lilith Mag. Zij ging in gesprek met schrijver Murat Isik over zijn werk en zijn visie op inclusiviteit en schrijverschap. Isik lichtte drie boeken uit die volgens hem ‘must reads’ zijn over het thema diversiteit.: Vreemd land, van Jhumpa Lahiri, Treurzang voor een thuisland, van Ayad Akhtar en Waterjager van Chris Polanen.

Als tweede programma-onderdeel sprak Rita Ouédraogo namens Words Matter over de invloed van taal op inclusie in de culturele sector. Zij is een van de initiatiefnemers van de onderzoekspublicatie Words Matter, over mogelijk gevoelige woorden in de museale sector, samengesteld door het Nationaal Museum van Wereldculturen. El Maroudi en Ouédraogo bespraken hoe dergelijk onderzoek ook van positieve invloed kan zijn in het boekenvak.  

Na een korte pauze volgde een panelgesprek over inclusiviteit en kinderboeken, met drie vooraanstaande sprekers op dat gebied: psycholoog en boekverkoper Joan Windzak, podcaster, schrijver en journalist Bas Maliepaard en kunstenaar en illustrator Mylo Freeman. Alle drie hebben zij een hoopvolle kijk op de huidige ontwikkelingen in het kinderboekenlandschap, en dragen zij op hun eigen manier bij aan de productie en promotie van een diverser boekenaanbod, zodat alle kinderen zichzelf vertegenwoordigd zien in de boeken die zij lezen. 

Als hekkensluiter volgde een vurig betoog van voormalig profvoetballer Houssin Bezzai, programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB. Zijn ervaringen bij de KNVB en zijn visie op de toekomst bieden een interessant perspectief voor andere bedrijfstakken die te maken hebben met een zeer diverse groep professionals die vooralsnog worden aangestuurd door een overwegend witte bedrijfstop.