Elspeetconferentie 2023: Het vrije woord

ELSPEETCONFERENTIE 2023: HET VRIJE WOORD

Op vrijdag 2 juni 2023 vindt de Elspeetconferentie weer plaats! Het belooft een bijzondere en hyperactuele editie te worden, met ruimte voor verschillende perspectieven. Het programma staat dit jaar in het teken van het vrije woord.

Nieuwe edities van oude boeken (waaronder die van Agatha Christie & Roald Dahl) worden bij de tijd gebracht of, volgens tegenstanders, gecensureerd. In de VS kunnen bibliotheekmedewerkers hun werk niet meer altijd doen zoals ze zouden willen, omdat sommige titels niet meer mogen worden uitgeleend. En ook in Nederland ligt literaire vrijheid gevoelig en leidt die regelmatig tot ophef.

Op 2 juni gaan verschillende sprekers met moderator Tamara Markus en met elkaar de dialoog aan over het vrije woord. De eerste van hen is Vivien Waszink, taalkundige, woordenboekmaker en auteur van Dat mag je óók (al niet meer) zeggen. Vivien vertelt over ontwikkelingen op het gebied van schurende taal. Welke gevoeligheden zijn er, en hoe gaan we daarmee om? En leidt taalverandering ook tot verandering in de samenleving?

Michel Maas, de tweede spreker, was maar liefst 25 jaar buitenlandcorrespondent voor de Volkskrant en de NOS. Hij vertelt als lid van en namens PEN Nederland over de invloed van en het verzet tegen censuur.

In het panelgesprek staat de vraag ‘Wie bepaalt wat onze kinderen lezen?’ centraal. Kinderboekenauteur Milouska Meulens, hoogleraar en expert jeugdliteratuur Yra van Dijk, boekhandelaar Marjoleine Wolf en kinderboekenrecensent Jaap Friso wisselen van gedachten.

Het programma wordt afgesloten door niemand minder dan Erik van Muiswinkel: cabaretier, tv-maker, acteur én vertaler.

Ook maken we de winnaars van Mee naar de Messe en de shortlist voor de Boekverkoper van het Jaar-verkiezing bekend.

LET OP: dit jaar vindt de Elspeetconferentie plaats bij Sociëteit De Kring, Kleine-Gartmanplatsoen 7-9, Amsterdam. De inloop start 13.00 uur, het programma duurt van 13.30-17.00 uur. We sluiten de dag af met een gezellige borrel!

Dit wil je écht niet missen! Koop hieronder snel je kaartje.

Tot dan! ✨
Namens het bestuur van Stichting Elspeet

Aanmelden

Dit jaar kost een kaartje €85,- en voor GAU- of KBb-leden €70,-. Erbij zijn? Meld je hieronder aan.