Elspeetconferentie 2024: Als ze maar lezen

Op vrijdag 31 mei 2024 vindt de Elspeetconferentie weer plaats! Het belooft een bijzondere en zeer actuele editie te worden met interessante sprekers. Het programma staat dit jaar in het teken van uitgeven in een veranderend medialandschap.

Al jarenlang bereiken ons berichten over ontlezing bij Nederlandse jongeren. Jonge generaties lezen steeds minder, minder Nederlands en minder graag. Mobiele telefoons, sociale media en goedgevulde streamingsdiensten vechten om hun aandacht. Het is een groeiende uitdaging om jongeren met hun neus in de boeken te krijgen – en houden. Hoe gaan we om met deze uitdaging en hoe maken we optimaal gebruik van nieuwe media en de mogelijkheden die zij scheppen?

De afgelopen jaren zijn er steeds meer verschillende manieren bijgekomen waarop verhalen jongeren kunnen bereiken. Influencers die over boeken kletsen, apps waarmee je door verhalen scrolt en miljoenen BookToks over de nieuwste boekentrends: de verhalen bereiken de jongeren wel, maar de manier waarop ze geconsumeerd worden verandert continu. Maakt het eigenlijk uit hoe en wat jongeren lezen? Wat kan het boekenvak doen om deze doelgroep te bereiken? En hoe geef je uit in een razendsnel veranderend medialandschap?

 

Moderator

Hadassah de Boer

Hadassah de Boer begon haar carrière bij AT5 en presenteerde vervolgens programma’s voor verschillende publieke en commerciële omroepen, maar altijd lag de nadruk op kunst en cultuur. Ook was ze actief als regisseur (o.a. de documentaire Barry Hay, Kissing a dream, en de serie Mannen van een zekere leeftijd)

Tegenwoordig is ze vooral actief als dagvoorzitter, nog altijd met de nadruk op kunst, cultuur en maatschappij.  Vorig jaar debuteerde ze als auteur met De vrouw van mijn vader. Hierin schrijft Hadassah met humor en mededogen over de laatste levensfase van haar vader en zijn vrouw.

Sprekers

Aafje de Roest (Wetenschapper)
Aafje de Roest rondt momenteel haar promotieonderzoek naar culturele identiteit in hedendaagse Nederlands(talig)e hiphop af aan de Universiteit Leiden. Daarnaast doceert zij Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Aafje is een van de Faces of Science, een samenwerking tussen NEMO en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en treedt vanuit haar expertise regelmatig op in de media. Op deze middag vertelt ze meer over haar nieuwste onderzoek naar hoe mode- en lifestyle iconen (als Romy Boomsma, Nina Pierson, Liesbeth Rasker en Ginny Ranu Ramkisoen) lezen en leescultuur glamourous weten te maken.

Annelies Termeer (VPRO Club Lees)
Annelies Termeer komt vertellen over het succes van de innovatieve app van de VPRO: Club Lees). Annelies is eindredacteur en programmamaker bij de VPRO. In haar werk ligt de focus op online media en nieuwe vormen van publieksinteractie. Recent ontwikkelde zij Club Lees, waarin het publiek elke vijf weken gezamenlijk een boek in de gratis Club Lees-app leest. Het boek is steeds uitgekozen door één van de vier jonge, bekende clubleden (Naaz, Noah de Campos Neto, Lemuël de Graav en Hanneke van der Paardt) en verrijkt met hun annotaties in de digitale kantlijn.

Thierry Marchand (TikTok NL)
Thierry Marchand is Public Policy Manager voor Nederland bij TikTok. In deze rol is hij het eerste aanspreekpunt voor ministeries, politici, en NGO’s op onderwerpen zoals online veiligheid en welzijn maar ook op thema’s zoals cultuur en online ondernemerschap op TikTok. Op deze thema’s kan het gaan over nieuwe wet- en regelgeving, maar ook over voorlichtingscampagnes of het stimuleren van campagnes en content op het platform. Naast deze rol is Thierry ook woordvoerder van TikTok in Nederland. Hij vertelt over de dynamiek die TikTok in de boekenwereld kan creëren. Door de ‘user-generated’ content kan iedereen opeens een recensent, artiest of columnist zijn. Wat betekent deze manier van participatie voor de literatuur?

Panel Limited Editions 
Moderator Hadassah de Boer leidt het panel – waarin boekhandel, uitgeverij en consument vertegenwoordigd worden –  langs vragen over de vorm en functie: Wat maakt een limited edition een limited edition? Hoe ziet de toekomst van limited editions eruit? En wat is de invloed van limited editions op de consument?
We stellen je graag voor aan de panelleden: Fons Plukker van Boekhandel Maximus in Hillegersberg, Lennart Zonneveld van (online) boekhandel So Many Pages, acquirerend redacteur Jill Luites van Meulenhoff Boekerij en Bookstagrammer Minca Huiberts (@my.winged.books)

LET OP: dit jaar vindt de Elspeetconferentie plaats bij House of Watt, James Wattstraat 73, Amsterdam. De inloop start 13.00 uur, het programma duurt van 13.30-17.00 uur. We sluiten de dag af met een gezellige borrel!

Dit wil je écht niet missen! Koop hieronder snel je kaartje.

Tot dan!
Namens het bestuur van Stichting Elspeet

Aanmelden

Dit jaar kost een kaartje €85,- en voor GAU-leden €70,-. Erbij zijn? Meld je hieronder aan.