Boekblad columns Diversiteit

Sinds 11 juni 2022 publiceert Boekblad geregeld columns over diversiteit in het boekenvak.

 

 

#1 Bijlmer Bookstore. In 2019 richtten zussen Nathifa en Zuwena Elshot de Bijlmer Bookstore op: 'Amsterdam's Africentred Bookstore'. Ze misten een boekhandel in hun buurt, en in andere boekhandels die ze bezochten misten ze diversiteit. ‘Het is echt liefdewerk, maar wij vonden het nodig.’ Inmiddels zijn ze ook zelf gaan uitgeven.
#2 El Hizjra. El Hizjra is een culturele organisatie die zich inzet voor het presenteren van Arabische literatuur. De bekendste activiteit van El Hizjra is de gelijknamige literatuurprijs, maar aanstaande september wordt ook weer een Nacht van de Arabische Literatuur georganiseerd. Bovendien staat voor 2025 de opening van een Arabisch museum met boekwinkel gepland, vertelt directeur Mohamed Mahdi.
#3 Spinzi. Dit jaar viert adviesbureau Spinzi van Kim Blackburn het tienjarig jubileum – al is de kinderboekenwinkel waar het in 2012 mee begon al sinds 2015 gesloten. Maar de missie van Spinzi is nog steeds om ‘het belang van emancipatie, representatie en diversiteit (en inclusie) in kinderboeken en jeugdliteratuur’ aan te zwengelen.
#4 DiversityBooks. Auteur Miriam van Tunen is een van de vier initiatiefnemers van het collectief ‘DiversityBooks’, dat tot nu toe twee boeken heeft gepubliceerd. De missie van DiversityBooks volgens de website: ‘In menig boekenkast ontbreekt het momenteel aan voorbeelden van rolmodellen die (seksueel) divers zijn. DiversityBooks creëert deze rolmodellen in de vorm van tekst en beeld passend bij de doelgroep.’