Initiatieven

Hieronder vind je organisaties en initiatieven die zich inzetten voor een meer divers en inclusief boekenvak en cultuur. Een donatie kunnen zij altijd goed gebruiken.

TORI, ieder kind wordt gezien en gehoord

Een meer diverse en inclusieve representatie van de samenleving in kinderboeken draagt bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Als kinderen al op jonge leeftijd boeken lezen die aansluiten bij onze huidige samenleving, waarin zij zichzelf of anderen kunnen herkennen, en zo in aanraking komen met verschillende culturen, emoties, achtergronden en (on)gelijkheid, kan dat bijdragen aan meer begrip voor elkaar – ook op latere leeftijd. TORI is op weg om 861472 kinderen kennis te laten maken met onze diverse samenleving door middel van het door ons ontwikkelde voorleesprogramma rondom inclusieve kinderboeken.

 

The Black Archives 

The Black Archives is een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. The Black Archives wordt gedragen door de organisatie New Urban Collective. The Black Archives bestaat uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die het nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. De meer dan 10.000 aanwezige boeken in de collecties gaan over racisme en race issues, slavernij en (de)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen en ontwikkeling, Suriname, de Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika, Afrika en meer.